Soczysta kaczka w pomarańczach

20131226_190149_LLS

Ta kaczka jest pyszna, aromatyczna i mięciutka, ale absolutnie nie jest sucha. Dzięki długiemu pieczeniu w temperaturze 190ºC mięso bez problemu odchodzi od kości, a skórka jest chrupiąca. Tradycyjne przyprawy – czosnek i majeranek, uzupełnia sos sojowy. Do tego mnóstwo soku wyciśniętego z pomarańczy. Owoc włożony do środka kaczki sprawia, że mięso ma lekko słodkawy smak.

SKŁADNIKI

  • 2-2,5 kg kaczka
  • 3 pomarańcze
  • sos sojowy ciemny
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • około 3 łyżki majeranku
  • ok. 10 dużych ząbków czosnku
  • olej słonecznikowy

WYKONANIE

Kaczkę czyścimy – odkrajamy tłuszcz i nadmiar skóry. Jeśli w kaczce są jeszcze kawałki piór wyjmujemy je. Jeśli pozostaną małe kawałki piór, które ciężko usunąć – opalamy kaczkę nad palnikiem. Następnie myjemy ją i osuszamy.

Wkładamy kaczkę do miski i dokładnie nacieramy solą morską, pieprzem, majerankiem i  6 posiekanymi ząbkami czosnku (wciskamy czosnek także w kilku miejscach pod skórę kaczki). Zaklejamy miskę folią i zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.

Następnego dnia kaczkę przenosimy do temperatury pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC.

Kaczkę dokładnie nacieramy sosem sojowym i sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy. Jedną pomarańczę przekrajamy na pół. Każdą połówkę nakłuwamy ostrym nożem. Wkładamy obie połówki do środka kaczki, razem z kilkoma całymi ale zmiażdżonymi ząbkami czosnku.

Układamy kaczkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Sos z marynaty zostawiamy do polewania w trakcie pieczenia. Kaczkę pieczemy 3 godziny w temperaturze 190 ºC (grzanie góra – dół). Co godzinę przewracamy ją na drugą stronę. Co jakiś czas polewamy marynatą, dzięki czemu mięso nie będzie suche.

Kaczkę możemy podać z żurawiną, sosem Cumberland i pieczonymi ziemniakami.

20131226_185804_LLS

20131226_185723_LLS

2 uwagi do wpisu “Soczysta kaczka w pomarańczach

Dodaj komentarz