Ta kaczka jest pyszna, aromatyczna i mięciutka, ale absolutnie nie jest sucha. Dzięki długiemu pieczeniu w temperaturze 190ºC mięso bez problemu odchodzi od kości, a skórka jest chrupiąca. Tradycyjne przyprawy – czosnek i majeranek, uzupełnia sos sojowy. Do tego mnóstwo soku wyciśniętego z pomarańczy. Owoc włożony do środka kaczki sprawia, że mięso ma lekko słodkawy smak.
SKŁADNIKI
- 2-2,5 kg kaczka
- 3 pomarańcze
- sos sojowy ciemny
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- około 3 łyżki majeranku
- ok. 10 dużych ząbków czosnku
- olej słonecznikowy
WYKONANIE
Kaczkę czyścimy – odkrajamy tłuszcz i nadmiar skóry. Jeśli w kaczce są jeszcze kawałki piór wyjmujemy je. Jeśli pozostaną małe kawałki piór, które ciężko usunąć – opalamy kaczkę nad palnikiem. Następnie myjemy ją i osuszamy.
Wkładamy kaczkę do miski i dokładnie nacieramy solą morską, pieprzem, majerankiem i 6 posiekanymi ząbkami czosnku (wciskamy czosnek także w kilku miejscach pod skórę kaczki). Zaklejamy miskę folią i zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.
Następnego dnia kaczkę przenosimy do temperatury pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC.
Kaczkę dokładnie nacieramy sosem sojowym i sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy. Jedną pomarańczę przekrajamy na pół. Każdą połówkę nakłuwamy ostrym nożem. Wkładamy obie połówki do środka kaczki, razem z kilkoma całymi ale zmiażdżonymi ząbkami czosnku.
Układamy kaczkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Sos z marynaty zostawiamy do polewania w trakcie pieczenia. Kaczkę pieczemy 3 godziny w temperaturze 190 ºC (grzanie góra – dół). Co godzinę przewracamy ją na drugą stronę. Co jakiś czas polewamy marynatą, dzięki czemu mięso nie będzie suche.
Kaczkę możemy podać z żurawiną, sosem Cumberland i pieczonymi ziemniakami.
Przyrządzić dobrą kaczkę to sztuka. Twoja wygląda przepysznie 🙂
Dziękuję. Polecam ten sposób na kaczkę:) Sprawdzony wielokrotnie:)