Smażone pieczarki nie muszą być nudne ani tłuste jak te, popularne w latach 90 – serwowane do schabowego i frytek. Nasza propozycja to pieczarki z lekką nutką azjatycką – z czosnkiem, sosem sojowym i olejem sezamowym. Proste i pyszne.
SKŁADNIKI
- 800-1000 gram małych świeżych pieczarek (świeże pieczarki czyli jasne, nie otwarte, pod kapeuszem mają różowe, a nie czarne blaszki)
- 5 dużych ząbków czosnku
- 2 – 3 duże łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki
- olej słonecznikowy
WYKONANIE
Czosnek siekamy. Pieczarki smażymy, następnie bardzo lekko solimy i obficie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy posiekany czosnek, sos sojowy, mieszamy i dalej smażymy. Jeśli pieczarki są za mało słone dodajemy więcej sosu sojowego. Na koniec smażenia dodajemy olej sezamowy i natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy jako przystawkę.