Niebanalne pieczarki

20131222_173317_lls (4)Smażone pieczarki nie muszą być nudne ani tłuste jak te, popularne w latach 90 – serwowane do schabowego i frytek. Nasza propozycja to pieczarki z lekką nutką azjatycką – z czosnkiem, sosem sojowym i olejem sezamowym. Proste i pyszne.

SKŁADNIKI

  • 800-1000 gram małych świeżych pieczarek (świeże pieczarki czyli jasne, nie otwarte, pod kapeuszem mają różowe, a nie czarne blaszki)
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 2 – 3 duże łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • olej słonecznikowy

WYKONANIE

Czosnek siekamy. Pieczarki smażymy, następnie bardzo lekko solimy i obficie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy  posiekany czosnek, sos sojowy, mieszamy i dalej smażymy. Jeśli pieczarki są za mało słone dodajemy więcej sosu sojowego. Na koniec smażenia dodajemy olej sezamowy i natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy jako przystawkę.

20131222_154612 (2)20131222_154954_lls (3)

Dodaj komentarz